Je artiestenbio

Je artiestenbio… wat zet je erin en hoe val je ermee op?

Introductie

Maaike van Steenis coacht muzikanten en creatieve ondernemers en helpt hen om een succesvol bedrijf op te bouwen. Maaike schrijf dit gast blog voor A-Live Loops en meer informatie over haar is te vinden op www.succesvolondernemenalscreatief.nl

 

Artiestenbio

Als je geboekt bent door een festival of podium, is de kans groot dat je gevraagd wordt om een bandbio of promotekst aan te leveren. De venue gebruikt deze om jouw act promoten en te zorgen voor een goede opkomst. Best belangrijk dus!

Ook bij het benaderen van programmeurs of het maken van je gigstarter-profiel wil je graag iets vertellen over wie jij bent en wat ze kunnen verwachten als ze jou boeken. En je wilt vooral nieuwsgierig maken. Je bent immers één van de talloze acts op de site. Dus jezelf onderscheiden is een must.

Een goede artiestenbio is informatief, maar niet te droog en lekker leesbaar. Daarnaast is het handig als je hem makkelijk kunt inkorten. De ene keer zal je namelijk gevraagd worden om een tekst van 5 zinnen, terwijl je de volgende keer een halve pagina moet vullen.

Standaard-regels zijn er niet. Wel zijn er een aantal elementen die je in een goede bio vaak terugziet:

 

  • Je wilt iets vertellen over het soort muziek dat je maakt. Programmeurs en publiek willen weten wat ze kunnen verwachten. Wat is het genre? Waar lijkt het op? Een valkuil van veel artiesten is dat ze zelf vinden dat ze zo uniek zijn dat ze met niets te vergelijken zijn. En hoewel daar vast wat in zit, helpt het je niet als je mensen nieuwsgierig wilt krijgen. Het is te vaag.

Een effectieve manier om mensen een beeld te geven van wat je doet, is het noemen van een aantal zeer verschillende voorbeelden. Zo wordt duidelijk dat er iets heel nieuws ontstaat, maar geef je wel aanknopingspunten. Denk bijvoorbeeld aan “Elle Bandita met een Latin twist” of “Typhoon die een dansje maakt met Johny Cash”. Na zo’n omschrijving zal een programmeur in ieder geval even willen luisteren.

 

  • Je bio moet uiteraard informatie bevatten over de act, zoals de namen van bandleden en de bezetting. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je daar nog een korte beschrijving van je muzikale loopbaan (opleiding, eerdere acts waarin je speelde, releases) aan toevoegen.

 

  • Een beetje namedropping is belangrijk. Heb je een prijs gewonnen? Een goede recensie gekregen op een toonaangevende website? Op een groot festival gespeeld? Op het podium gestaan met bekende namen? Noemen! Het geeft vertrouwen in de kwaliteit van je act en onderscheid je van de grote hoeveelheid eendagsvliegen waarmee boekers gebombardeerd worden. Wat helemaal goed werkt, is een mooie quote uit een recensie of van een bekende naam uit de muziekwereld.

 

  • Naast een beschrijving van je muziek, is het handig om ook iets te zeggen over je podiumact. Wat gaat het publiek beleven? Wat maakt een optreden van jou speciaal? Wat zullen mensen onthouden?

 

  • Om je bio luchtig en leesbaar te houden, kan het een goed idee zijn om een grappig weetje of een leuke anekdote toe te voegen. Dat je jullie bandnaam in 67 talen kunt zeggen of dat je voor iedere gig een tosti hawai met sambal eet heeft misschien weinig met je muziek te maken, maar het valt wel op. Je zult zien dat juist zulke dingen onthouden worden.

Leave a comment