Help, ik ben ondernemer, en nu?

Help, ik ben ondernemer, en nu?


Introductie

Maaike van Steenis coacht muzikanten en creatieve ondernemers en helpt hen om een succesvol bedrijf op te bouwen. Maaike schrijft dit gast blog voor A-Live Loops en meer informatie over haar is te vinden op www.succesvolondernemenalscreatief.nl

 

Muzikaal ondernemerschap 

Je bent muzikant, en je gaat lekker. Je wordt steeds vaker gevraagd voor optredens. En inmiddels krijg je daar ook geld voor in plaats van een kratje bier. Tot nu toe kon je dat wel regelen met gageverklaringen. Maar daar zitten natuurlijk wat beperkingen aan. Dus overweeg je om ondernemer te worden, zodat je facturen kunt versturen. Waar moet je op letten? In dit artikel vind je een handige checklist.

 

  1. De Kamer van Koophandel

Als je ondernemer wilt worden, is de eerste stap om je in te schrijven bij de KvK. Je kunt dan kiezen uit verschillende rechtsvormen (link: https://www.kvk.nl/een-rechtsvorm-kiezen-voor-uw-bedrijf/). In de meeste gevallen is een eenmanszaak de beste keuze. Om een eenmanszaak op te richten hoef je namelijk niet naar de notaris, en je hebt geen startkapitaal nodig.

Bij je inschrijving geef je aan wat je precies wilt gaan doen als ondernemer. Je mag ook meerdere activiteiten noemen. Het is handig om te kiezen voor een brede omschrijving, en daarbij in gedachten te houden dat je in de toekomst misschien wel meer wilt gaan doen dan enkel zelf muziek maken. Wat als je je eigen label wilt starten, of een opdracht krijgt om een festival te programmeren? Dan is het fijn als je daarvoor gewoon kunt factureren vanuit hetzelfde bedrijf. Overigens kun je de omschrijving ook makkelijk (en gratis) wijzigen via een formulier dat je kunt vinden op de website van de KvK.

Als je je ingeschreven hebt bij de Kamer van Koophandel, krijg je van hen een KvK nummer (dit moet je op je facturen zetten). Ook melden zij je aan bij de belastingdienst als je ervoor kiest om ook ondernemer te worden voor de BTW (hierover hieronder meer).

 

  1. Belasting

Over belasting als ondernemer is een hoop te zeggen. Even in het kort: er zijn 2 soorten belasting waar je specifiek als ondernemer mee te maken krijgt. De ene is de inkomstenbelasting en de andere is de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW). Inkomstenbelasting doe je 1x per jaar. Je betaalt ook inkomstenbelasting als je geen ondernemer bent, maar dan is alles een stuk simpeler omdat je werkgever aan de belastingdienst doorgeeft wat je hebt verdiend. Als je wel eens je belastingaangifte hebt gedaan, is het je waarschijnlijk wel opgevallen dat er al heel veel informatie ingevuld was. Als je ondernemer bent is dat niet zo, omdat de belastingdienst die informatie niet heeft. Het beste kun je als ondernemer een boekhouder inhuren om je aangifte voor je te doen. Dat kost natuurlijk wel wat, maar het scheelt je een hoop kopzorgen.

Naast de inkomstenbelasting, is de BTW belangrijk voor ondernemers. De BTW is een bedrag dat je extra in rekening brengt bovenop het bedrag van je factuur, en dat je (later, als je BTW-aangifte hebt gedaan) aan de belastingdienst betaalt. Er zijn in Nederland verschillende BTW-tarieven. Belangrijk is dat je goed uitzoekt welk tarief van toepassing is. Het kan namelijk heel goed, dat je voor de verschillende dingen die jij doet (optreden, lesgeven, muziek schrijven) verschillende BTW-percentages moet hanteren. Deze informatie kun je vinden op de website van de belastingdienst (en als je twijfelt, kun je ze natuurlijk ook gewoon bellen).

De BTW over de kosten die je maakt voor je onderneming (bijvoorbeeld reiskosten, gear, de hosting van je website of je boekhouder), mag je aftrekken van het bedrag dat je aan de belastingdienst moet betalen. Zeker als je net begonnen bent als ondernemer, kan het dus zijn dat je geld terugkrijgt. Je doet elk kwartaal of jaarlijks BTW-aangifte. Dat kan je (net als je aangifte inkomstenbelasting) aan een boekhouder vragen. Maar het is vrij eenvoudig en dus ook prima zelf te doen.

Als jouw omzet onder de € 20.000,- is, mag je (met ingang van 1 Januari 2020) zelf kiezen of je BTW wilt afdragen of niet. Als je ervoor kiest om geen ondernemer te worden voor de BTW, mag je ook geen BTW in rekening brengen aan je klanten. Ook kun je dan de BTW over je kosten niet terugvorderen. Als je gaat touren in het buitenland, gelden de BTW-percentages van de landen waar je tourt.

 

  1. Pensioen

Als je in loondienst bent, zorgt jouw werkgever ervoor dat er een deel van je salaris apart wordt gehouden voor je pensioen. Als ondernemer regel je dit zelf. Dat kan via een pensioenregeling (google op pensioen en ondernemer). Maar je kunt ook gewoon zelf geld apart zetten op een spaarrekening. De belastingdienst heeft zelfs een speciale regeling om sparen voor je pensioen (in veel gevallen) extra gunstig te maken. Daarover kun je hier (link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/fiscale_reserves/oudedagsreserve) meer lezen.

Hoeveel geld je moet reserveren voor later, hangt van heel veel factoren af. Bijvoorbeeld of de inkomsten uit je onderneming je enige inkomstenbron zijn. En of je al pensioen hebt opgebouwd vanuit een eerdere baan in loondienst. Het is dus lastig om daar iets algemeens over te zeggen. Maar als je 10% van je verdiensten opzij zet, kom je vaak een heel eind.

 

  1. Verzekeringen

Als ondernemer heb je alleen inkomsten als je werkt. Het is dus verstandig om rekening te houden met de mogelijkheid dat je een poosje geen werk hebt of niet kunt werken vanwege ziekte. Voor dit laatste kun je je ook verzekeren via een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is over het algemeen best prijzig. Een voordeliger alternatief is een broodfonds (link: www.broodfonds.nl). Naast een arbeidsongeschiktheidsverzekering, is het slim om ook na te denken over het verzekeren van je instrumenten en een aansprakelijkheidsverzekering.

 

  1. Auteursrecht

Als je eigen muziek schrijft die gedraaid wordt op de radio, of wordt gecoverd door andere muzikanten, heb je recht op een vergoeding. Je moet dan wel de rechten op je nummers vastleggen. Om te zorgen dat dit geld daadwerkelijk bij jou terecht komt, is het nodig om je aan te sluiten bij BUMA STEMRA (link: www.bumastemra.nl). Voor muzikanten die meespelen op nummers van anderen of voor producenten is aansluiting bij SENA (link: www.sena.nl) interessant.

Leave a comment